1. Ga voorbereid het praktijkexamen in

Een van de meest belangrijke punten is dat je genoeg lessen hebt genomen voordat je gaat afrijden voor het CBR examen.
Zelf het gevoel hebben dat je er klaar voor bent en wanneer je zeker weet dat je een goede controle hebt over de auto. Het praktijkexamen moet voelen als een normaal ritje in de auto. Dan heb je dus ook geen reden om zenuwachtig te zijn. Je hebt een goede beheersing over het voertuig en je kunt gemakkelijk een halfuurtje met de examinator een ritje maken.

2. Het uitvoeren van bijzondere richtingen

Vooral het keren d.m.v. steken en fileparkeren is een bekend moeilijkheid bij leerlingen. Ze twijfelen vaak wanneer zij deze uitvoeren. Maar deze bijzondere verrichtingen kunnen leerlingen juist vaak veilig en handiger uitvoeren dan zij zelf denken! Een van de meest belangrijke punten is dat je je vooral aan de regels blijft houden in combinatie met een goede voertuigbeheersing en vooral goed om je heen blijft kijken ook tijdens de uitvoering. Wanneer je bij het parkeren nog eens moet uitrijden om je auto recht te zetten is dat helemaal geen probleem. We zijn allemaal mensen en geen van allen perfect ! Het belangrijkste blijft ook hier, dat je aan de veiligheid denkt van je medeweggebruikers.

3. Maak je niet zo druk, het is maar een stukje rijden

Veel kandidaten hebben kijken erg tegen rijexamen op. Soms zo erg dat ze bijna geen controle meer hebben over hun rijgedrag. Je hoeft helemaal niet bang te zijn voor het rijexamen of een CBR examinator! Deze persoon heeft helemaal niet de bedoeling om jou te laten zakken voor je examen, maar wilt gewoon erop kunnen vertrouwen of je wel klaar bent om alleen achter het stuur te zitten op de weg. Je gaat namelijk je rijbewijs halen en het is daarmee de bedoeling dat je je eigen ritten zult gaan maken wanneer je je rijbewijs hebt gehaald! En deze ritten moeten veilig zijn voor jezelf en je medeweggebruikers.

4. Luister vooral naar je instructeur

De meeste personen in je omgeving zullen jou met de beste bedoelingen advies en tips verstrekken. Een tip van de rijschool, het is verstandiger om dicht bij jezelf te blijven en naar jezelf te luisteren. Blijf rijden zoals je dat hebt geleerd tijdens jouw rijlessen bij je instructeur. Pak juist van je instructeur de feedback op. Het is immers de taak van een instructeur om jou zo goed mogelijk op te leiden en voor te bereiden voor het CBR examen.

5. Zonder fouten rijden? Dat kan niemand!

Fouten maken is menselijk, geen van allen zijn we perfect en rijden zonder fouten, dat doet niemand! Wanneer je een klein foutje maakt tijdens je examen blijf dan vooral rustig en ga niet denken dat je al gezakt bent. Ga vooral niet zelf invulling geven aan de beslissing van een examinator. Jij blijft vooral bezig met het maken van een veilige, zelfstandige en vlotte rit. Het gaat erom hoe je de fout oplost en niet dat je de fout hebt gemaakt. Probeer de fout die je hebt gemaakt gewoon meteen te vergeten en verder te rijden! Het is namelijk al gebeurd en je kunt er niets meer aan veranderen.

6. Snelheid, een paar kilometer verschil is heus geen ramp

Het maakt geen groot verschil als je 53 km of 45 km rijdt binnen de bebouwde kom. Wat de examinator wel belangrijk vindt is dat je je goed aanpast aan andere weggebruikers, ga niet veel harder rijden dan de auto die voor je rijdt. Dit zal leiden tot bumperkleven en irritatie.

7. Ga zelfverzekerd achter het stuur zitten

Zorg ervoor dat je kalm en ontspannen in de auto gaat zitten, haal diep adem! ZEN! Er is niets aan de hand, je gaat gewoon een ritje maken, zoals je gewend bent tijdens je rijlessen. Toevallig is het een praktijkexamen van het CBR, maar het enige wat je doet is toch echt rijden en instructies opvolgen van de CBR examinator en ook deze instructies herken je vanuit je instructeur tijdens de rijlessen.

 | Waarop moet je letten bij het rijexamen

 |Veilig praktijkexamen doen bij het CBR